Dec 9, 2012

INI SEJARAH KITA


“Jangan lupe besok , tunggu kat main bus stop UM pukul 8 pagi ea ”

Mesej yang aku terima dari murabbiyah ku Najihah , lantas dibaca dengan segaris senyuman .

ISK .
Program yang bakal membuka mataku katanya .Mataku , mata kami semua . Seringkali ku dengar program ISK atau nama panjangnya “INI SEJARAH KITA”.

Like , seriously ? Belajar sejarah ? Mak aih , tak cukup ke belajar sejarah masa zaman berperang dengan SPM dulu ?? Kenapa kena tahu lagi ?

Lantas neuron ku menghantar signal kepada si hypothalamus comel , “ Pergi je , mana tau kau dapat sesuatu . Lagipun takkan kau nak belajar je kat kolej . Itupun kalau kau belajar weekend ni . Kalau tak ? cammon , kau bukan robot !”

Syabas tahniah kepada hypothalamus , syaitan tak berjaya merasuk kau !


8 Disember 2012 .
Pengenalan – by Sister Athirah
1.0 SIAPA KITA ?

“Ini sejarah KITA . Kalau kita tengok balik perkataan KITA tu , agak2 awak rasa siapa kita ?” soal kak athirah .
Muslim !
Wanita !
Anak !
Student !
Nah , semua peserta memberi feedback tanda semangat .
Ye , kita ni Muslim . Islam kan . Saya nak tanya , apa beza Islam dan islam ? Apa beza Islam ditulis dengan huruf kecil dan Islam ditulis dengan huruf besar ?
Erm , aku bingung . krik krik krik .
Macam tahu2 saja yang aku memang blur bab-bab kesusasteraan melayu ( lah sangat ) , lantas kak athirah membalas .

Islam-kata nama
islam-kata kerja

Mana satu kita nak jadi ? Takkan islam pada nama je ? Cukup ke guna islam tu bila nak nikah , nak cerai , nak raya haji je ? Kita kenalah berpewatakan macam islam tu sendiri . Ada ngertik ?

Islam adalah kata kerja , bukan kata nama
Islam is a verb , not a noun

Ooo . Mengangguk comel !

2.0 POTENSI KITA

Hadith Logam
“Manusia seperti logam , terpilihnya mereka semasa jahiliyah terpilih juga semasa islam , sekiranya mereka faham”

Logam ? Manusia macam logam ? Tang mana pulak ? soalan-soalan nakal bertamu di fikiran aku . Maybe pada sifat logam tu kot . Tapi , sifat yang mana ?

Ha ! kak Athirah cakap , sifat logam tu adalah KERAS ,KUKUH ,KUAT . Tapi , tetap boleh dilentur.
Contoh masa zaman Nabi dulu , ada seorang penyair Kafir yang sangat feymes sebab berjaya menghasilkan syair yang dapat menaikkan semangat tentera kafir ketika mereka berperang . Lalu , bila dia dah masuk Islam , dia tanya kat rasulullah , perlu ke dia berubah karier (chewah) lepas dah peluk Islam . Rasulullah kata , no ! Bersyairlah , naikkanlah semangat tentera muslimin untuk berperang dengan syairmu !

Tengok , dia gunakan logam dia masa jahil dulu untuk kebaikan Islam lepas dia dapat keFAHAMan .
Katakanlah , kita ni pandai bermain music , mainlah music yang memuji kebesaran Allah , mengagungkan rasulullah , ceritakanlah sirah-sirah melalui music tu . Kalau pandai melukis , lukislah untuk kebaikan Islam , buatlah doodle dakwah ke  , komik dakwah ke . Kalau suka glemer , suka vlogging misalnya . Uploadlah video yang sesuai dengan syariat , super the gempak dengan paparkan mesej-mesej Islamik . Hello , tak kanlah dakwah tu hanya untuk mereka yang berlebai dan berjubah je . Awak nak rempit , rempitlah , janji jangan tinggal ibadah , jangan susahkan orang , jangan susahkan diri . Gua rempit , gua beriman oke ?! kofff kofff

“Kalau dakwah tu hanya melalui ceramah , hanya lidah yang diperlukan manusia untuk hidup”

Tak perlu lah Allah bagi anggota lain kan ? sekian tenkiu
Belum habis lagi .

So , macam mana nak guna potensi kita ? Rujuk al- a’raf 179 .

Allah kata  guna hati . Guna HATI . GUNA HATI ha kan da caps lock .

Jangan guna akal untuk faham agama , tapi guna HATI . Contohnya , bila kita baca buku fizik , momentum berlaku hasil pelanggaran antara dua object ( mass darab velocity ) . Bile dua object tu berlanggar , agak-agak ekau sedih tak ? Nanges ?

Lain pulak hal bila ekau baca novel cintun Andai Itu Takdirnya(my feberet ever ) , ekau nanges ? Aku nanges woo . Seriously meleleh ! Sebab apa ? Sebab aku baca dengan hati . Nah ! lain kan ? Nampak kan beza paham dengan akal atau paham dengan hati .

Analoginya , bila kita sujud ke tanah . Kedudukan akal lebih rendah dari kedudukan hati .


Ini menunjukkan bila kita patuh kepada Allah , kita rela rendahkan kedudukan akal yang kita anggap mulia . Lantas mengaku , yang kedudukan hati lebih PENTING untuk faham agama Allah .

Dalam satu hadith cakap . Allah tu , kalau mahukan kebaikan pada hambaNya , dia bagi kefahaman dalam ad-din (agama). Allah tak bagi dia harta , Allah tak bagi dia pangkat , emas , keluarga yang ramai . Tapi Allah bagi dia FAHAM agamanya . Sweet .

3.0 MISI KITA

Misi Muslim ada dua – sebagai ‘abid dan sebagai khalifah

‘abid (hamba) . Kalau dah nama hamba , mestilah akan ikut je apa yang tuan dia suruh tanpa sikit pun membantah .Tak kisahlah apa pun , dia akan willingly patuh dan taat .Allah firman dalam az-zaariyat ayat 56-58 ,Allah tak ciptakan jin dan manusia , kecuali untuk beribadah kepada dia . See ? Tugas kita kat muka bumi ni , beribadah kat Allah . Buat apa Allah suruh , tinggal apa Allah larang . Mudah kan ? wink wink (ye aku tahu tak mudah )Khalifah . Maksud khalifah adalah pengganti , wakil , pemimpin. Kita kena ganti tugas rasulullah untuk sebarkan dan sampaikan islam atas muka bumi ini . Pemimpin untuk diri sendiri dan orang lain .


Cuba bayangkan , kita bertanya kepada seorang Buddhist kacak bernama Leong ,

“ Wahai Leong , apa yang kau nak dalam hidup ?”

Lalu Leong membalas ,

“ Aku nak belajar sampai pandai . At least Master . Senanglah nak dapat kerja bagus . Pastu dapat gaji besar.”

Kemudian ajukan soalan sama kepada seorang muslim pintar bernama Arif ,

“Wahai Arif , apa yang kau nak dalam hidup ?”

Lalu Arif membalas ,

“ Apa punya soalan daaa. Mestilah aku nak hidup mewah . Aku nak belajar pandai-pandai macam ibu aku suruh . Pastu , kawen . hehe

Pacepalm


Macam sama je ? Lebih kurang je jawapan ?
Sama ke tujuan hidup kita dengan orang kafir ?

Mestilah tak kan ? Kita ni hidup bukan sebagai robot . Bangun pagi , gosok gigi , cuci muka , pakai baju , pergi kerja , balik kerja ,makan , penat , tidur .

Besoknya , bangun pagi , gosok gigi , cuci muka , pakai baju , pergi kerja , balik kerja ,makan , penat , tidur .
Dan hari-hari kemudiannya ulang perkara yang sama . 

No my dear , we are NOT !Aku suka benda baru yang aku belajar dari kak thirah .

Analogi lasso

Khalifah mestilah berada dalam kandang ibadah . Jadi kita harus mengajak orang di luar kandang , yang sedang hanyut dalam kesesatan supaya masuk sekali dalam bulatan ibadah kita itu . Bukan ke , tugas khalifah adalah suruh kepada kebaikan dan cegah daripada kemungkaran . Tapi , ingat , dalam masa yang sama , kita TAK BOLEH sesekali keluar dari bulatan ibadah . Gunalah apa-apa cara sekalipun untuk tarik mereka yang di luar tu . Kat sini kaedah lasso ( tali koboy) bermaksud kaedah untuk “MENARIK”. Bagilah umpan , tariklah guna  apa-apa sekalipun . Ekau nak tarik guna kepakaran ekau berpidato , yes silakan . Ekau nak tarik guna kehandalan ekau menulis novel , yes u may . Ekau nak tarik guna kesengalan ( baca kecomelan) ekau membuat video lucu , jangan berhenti !  yang penting ..

 Kamu MENARIK ke dalam , bukan TERTARIK ke luar.

To be continued ..


No comments:

Post a Comment